Deze website maakt gebruikt van cookies voor het verbeteren van de gebruikerservaring

Cookies toestaan Meer informatie over Cookies
Kies de juiste achterwand voor uw keuken

Kies de juiste achterwand voor uw keuken

Elke keuken heeft een achterwand nodig. Deze heeft tot doel om de muur achter het werkblad te beschermen tegen vocht en verontreinigingen. Vooral de wand achter de spoelbak en achter de kookplaat kunnen snel vochtig of vuil worden. Een achterwand kan uit vele soorten van materialen gemaakt worden die allen hun eigen nadelen en voordelen hebben. Uw keuze zal bepaald worden door uw persoonlijke voorkeur en uw budget.

In goedkopere woningen ziet men soms de gekste dingen die als achterwand moeten dienen maar die hiervoor helemaal niet geschikt zijn. Vooral de muur achter de kookplaat moet van het juiste materiaal voorzien worden omwille van de hoge temperaturen tijdens het koken. Wat zeker niet kan is een achterwand van hout, linoleum, vinyl, plastic, enz. Deze kunnen wel gebruikt worden achter de rest van het werkblad, alsook achter de spoelbak, maar blijft de vraag of u dit wel wil doen.

Dit zijn goedkope materialen die men vroeger vooral gebruikte om kleine huurwoningen te renoveren. Wanneer u een een dergelijke woning koopt zal u meestal een totale renovatie van de keuken willen doorvoeren. Dit geeft u wel de mogelijkheid om de juiste achterwand te kiezen die jaren zal meegaan en die weinig tot geen onderhoud nodig heeft.

Het meest voorkomende type van achterwand is nog steeds de gewone muurtegel. Deze is om te beginnen zeer goedkoop en kan in elke bouwmarkt aangekocht worden. Let op! Koop alleen tegels met een geglazuurde bovenkant omdat anders de tegel te poreus is waardoor vocht en vuil zich in het keramiek gaan vastzetten. Het aanbod is nagenoeg onbeperkt. U kan uw achterwand vrijwel elke kleur geven die u wenst want tegels bestaan er in duizenden tinten.

U hoeft de tegels ook niet op de klassieke manier te plaatsen. Zo kan u ze bijvoorbeeld schuin plaatsen, of grote tegels afwisselen met kleinere tegels, of met meerdere kleuren werken. Als de tegels goed opgevoegd worden dan heeft u een achterwand die nagenoeg onderhoudsvrij is en die zeer goed bestand is tegen krassen. Als u uw fantasie de vrije loop laat heeft u een achterwand in uw keuken die niemand anders heeft.

De duurdere keukens hebben een achterwand van duurzame materialen. Zo kan men natuursteen gebruiken als achterwand. Wel een woordje van waarschuwing hier, natuursteen heeft regelmatig onderhoud nodig en vetspatten kunnen ontsierende vlekken achterlaten die men maar moeilijk kan verwijderen. Volg zeker nauwgezet de aanwijzingen op van uw leverancier wanneer het over het behandelen en onderhouden van natuursteen gaat. Natuursteen heeft een warme uitstraling en geeft sfeer en diepte aan een keuken.

Een achterwand van roestvrij staal (RVS) treft men veelal aan in moderne of minimalistische keukens. Het materiaal heeft een koude uitstraling, maar met goede sfeerverlichting kan men dit effect grotendeels tegengaan. RVS is zeer onderhoudsvriendelijk. Het is bestand tegen vocht, vet, de meeste zuren, en hoge temperaturen. Met gewoon lauw water en zeep kan men deze achterwand perfect reinigen. Het enige nadeel is dat RVS na verloop van tijd krassen kan gaan vertonen. In het begin vallen deze wel op, maar na verloop van tijd krijgt de achterwand een geborsteld uiterlijk.

De glazen achterwand past in elke keuken. Glas is net als RVS zeer onderhoudsvriendelijk en kan eenvoudig gereinigd worden. Als het glas op een goede manier aan de muur bevestigd werd is het nagenoeg uitgesloten dat het breekt. De muur moet wel perfect recht zijn omdat er anders spanningen in het materiaal ontstaan waardoor bij de kleinste tik het glas breekt. Het is leverbaar in tal van kleuren en het is zelfs mogelijk om uw achterwand te personaliseren met motieven of foto's die in het glas ingewerkt worden.